Lämmönjakokeskuksen uusiminen talvella

Lämmönjakokeskuksen käyttöikä on noin 20 vuotta, jonka jälkeen se on vaihdettava suunnitelmallisesti. Lämmönjakokeskuksen vaihtaminen voi olla ajankohtaista myös aikaisemmin, mikäli havaitaan, että lyhyen aikavälin huolto- ja korjauskulut ylittävät tai ovat suhteellisesti liian suuria verrattuna lämmönjakokeskuksen uusimiseen kokonaisuudessaan.

Mikäli lämmönjakokeskuksen vaihtaminen osuu talviaikaan – ei hätää. Hyvin suunniteltuna se onnistuu ongelmitta myös lämmityskauden aikana.

Fortumin tekninen päällikkö Antti Hölsä korostaa lämmönjakokeskuksen vaihtotyön suunnitelmallisuuden tärkeyttä: ”Kun lämmönjakokeskuksen uusiminen on suunniteltu hyvin, niin urakkasopimus on mahdollista kilpailuttaa parhaan hinta-laatusuhteen varmistamiseksi.”

Lämmönjakokeskuksen uusimisen muistilista – 6 askelta

  1. Pyydä energialaitoksen asiantuntijoilta lämmönjakokeskuksen mitoitustiedot. Mikäli mitoitustietoja ei energialaitokselta saa, ota lämmönjakokeskuksen vanhasta laitekilvestä valokuvat kilpailutuksen pohjatiedoiksi.
  2. Tee urakoitsijan kilpailutus mitoitustietojen pohjalta. Kilpailuta muutama urakoitsija ja varmista, että heillä on kaukolämmön urakoitsijaoikeudet. Kilpailutuksen voi hoitaa ulkopuolinen asiantuntija, joka on useimmiten LVI-suunnittelija. Myös kokonaisvastuu-urakat ovat yleisiä lämmönjakokeskuksien vaihtotöissä.
  3. Urakoitsija toimittaa mitoituksen perusteella ehdotuksen hankittavasta lämmönjakokeskuksesta ja tarjouksen työn toteuttamisesta.
  4. Valitsemasi urakoitsija tekee muutoksesta suunnitelman, joka lähtee energialaitokselle hyväksyttäväksi.
  5. Kun suunnitelma on hyväksytty ja ajankohta sovittu, ryhdytään hommiin. Kannattaa huomioida, että lämmityskauden aikana esivalmisteluilla säästetään aikaa oleelliseen työhön sekä varmistetaan, että kiinteistö ei pääse jäähtymään laiteuusinnan aikana.
  6. Asennuksen, eristys- ja viimeistelytyön jälkeen toteutetaan siivous sekä kaukolämpötarkastukset ja tarkistetaan, että työssä on käytetty oikeita materiaaleja ja viritykset ovat kunnossa. Tarkastuksen toteuttaa urakoitsija tai energialaitoksen edustaja.

Lämmönjakokeskuksen vaihtaminen talvella – uhka vai mahdollisuus?

”Lämmönjakokeskuksen uusimisessa talvella, verrattuna muihin vuodenaikoihin, ei ole mitään poikkeavaa”, toteaa Antti Hölsä.
Ainut ero ilmenee lämmönjakelun keskeytyksessä: monesti kesällä lämmölle ei ole tarvetta, mutta lämmityskauden aikana kiinteistön lämmitys on kytkettävä päälle samana päivänä.

”Yleensä urakoisijat pyrkivät siihen, että katko kestää korkeintaan työpäivän, mutta harvemmin se on niinkään pitkä”, kertoo Antti Hölsä.
Myös Sami Rajala, Isännöitsijätoimisto Rantamäki Oy:n isännöitsijä, jakaa ajatuksiaan: ”Nykyään lämmönjakokeskuksen asennuspaketti on vaivaton asentaa. Myös urakoitsijoilla on enemmän pätevyyttä, joten yleensä laiteuusinta tapahtuu nopeasti.”

”Esimerkiksi erään Helsingin Eirassa sijaitsevan kerrostalon kaukolämpöjakokeskus vaihdettiin onnistuneesti tämän vuoden marraskuun lopussa. Olemme ennenkin vaihtaneet lämmönjakokeskuksia lämmityskauden aikana ilman mitään ongelmia”, kertoo Sami Rajala.

Faktoja kaukolämmönjakokeskuksen uusimisesta talvella:

  • Lämmönjakokeskuksen uusiminen onnistuu hyvällä suunnittelulla myös lämmityskauden aikana.
  • Vaihtotyöt eivät kestä pidempää kuin muina vuodenaikoina.
  • Laiteuusinnasta johtuva katko kestää vain muutaman tunnin virka-aikana. Asukkaita häiritsevä työ on monesti yhden työpäivän mittainen.

Huomioi myös nämä asiat lämmönjakokeskusta uusiessa

Normaalisti kaukolämpö on hyvin huoleton lämmitysmuoto, mutta se kuitenkin vaatii laitteiston seurantaa ja huoltoa. Mikäli kaukolämpöjärjestelmästä kuuluu poikkeavaa ääntä, valuu vettä tai tapahtuu jokin muu toimintahäiriö, on syytä ottaa yhteyttä huoltoliikkeeseen.

Jos kiinteistössä on patteriverkosto, niin sen tasapainotus kannattaa selvittää lämmönjakokeskuksen uusimisen yhteydessä. Oikein tehdyllä patteriverkoston perussäädöllä saavutetaan säästöä energiankulutuksessa. Myös paisunta-astian kunto on syytä tarkastaa. Mikäli se vaatii uusimista, kannattaa se tehdä lämmönjakokeskusta vaihtaessa, jolloin kaikki uudet laitteet jäävät saman urakoitsijan takuuvastuun piiriin.

Lämmönjakokeskuksen valinnassa kannattaa kiinnittää huomioita sen asennettavuuteen, putkiston kestävyyteen, helppokäyttöisyyteen, huollettavuuteen, energiataloudellisuuteen sekä asumisviihtyvyyteen.

Onko kaukolämmönjakokeskuksen uusiminen teille ajankohtaista? Tutustu energiatehokkaisiin G-Power lämmönjakokeskuksiin