Lähienergiaa luonnosta: Break Sokos Hotel Koli siirtyi öljylämmityksestä maalämpöön

Kolin kansallismaisemissa sijaitsevassa Break Sokos Hotel Kolissa ja luontokeskus Ukossa tehtiin todellinen ympäristöteko korvaamalla öljylämmitys ekologisella maalämmöllä.

Break Sokos Hotel Kolissa, joka koostuu 82 huoneesta, spa:sta ja rinnetoiminnoista, on huomattavan suuri lämmitystarve. Hotelli- ja lomakeskuskokonaisuudessa on yhteensä noin 28 000 lämmitettävää kuutiota. Öljylämmitteinen kiinteistökokonaisuus on aikaisemmin kuluttanut jopa 180 000 litraa öljyä vuodessa kiinteistön lämmittämiseen ja näin aiheuttanut 476 tonnin hiilidioksidipäästöt.

”Vuosikymmenen alussa Osuuskauppa aloitti projektin, jolla haluttiin ympäristöystävällistää lämmitystä. Maalämpö todettiin parhaaksi lämmitysmuodoksi näin isossa kiinteistökokonaisuudessa”, Break Sokos Hotel Kolin hotellinjohtaja Marko Riikkinen kertoo, mistä ajatus maalämpöjärjestelmän asennuksen lähti.

Gebwellin jälleenmyyjä Tom Allen Senera valikoitui projektin urakoitsijaksi perustuen siihen, että yhtiöllä on paljon kokemusta suurten kiinteistöjen lämmitysmuotojen muutoksista.

Haasteellinen maaperä lämpökaivon poraukseen

Luontokeskus Ukossa sijaitseva maalämpöprojekti toteutettiin täysin ympäristöministeriön luvan varaisesti.

”Kaikessa toiminnassa varmistettiin, ettei luonnolle eikä sen eliöstölle aiheudu toiminnasta minkäänlaista häiriötä”, sanoo Pasi Ikonen, Metsähallituksen rakennusmestari.

Break Sokos Hotel Kolin lämpöenergian lähteenä toimii 35 kpl 312 metriä syvää maalämpökaivoa, jotka ulottuvat syvyydeltään Pielisen vedenpinnan tason alapuolelle. Porauksen osalta kohteessa oli normaalia haastavammat olosuhteet.

Rototecin projektijohtaja Juuso Piironen selittää: ”Suomen kovin kallio aiheutti omia haasteitaan. Kalustomme joutui kohtuu koville, mutta haasteet pystyttiin voittamaan. Energiakaivoihin tehtiin bentoniittitäyttö, koska pohjaveden pinta on hyvin alhaalla.  Näin saatiin varmistettua, että kaivon tehollinen syvyys saadaan maksimoitua.”

Ympäristöystävällinen hybridilämmitysjärjestelmä

Kesästä 2018 lähtien toiminnassa ollut uusiutuviin energialähteisiin perustuva hybridilämmitysjärjestelmä sisältää:

  • 4 kpl 90 kW Gebwell Taurus -maalämpöpumppua tulistusvaihtimilla
  • 2 kpl ilma-vesilämpöpumppua
  • G-Power -jäähdytyskeskuksen
  • öljylämmitysjärjestelmän, joka toimii varajärjestelmänä.

”Kahta ilma-vesilämpöpumppua käytetään pääasiassa kesällä tukemaan muuta lämmitysjärjestelmää. Maalämpöpumpuissa on tulistusvaihtimet, joilla lämmin käyttövesi tulistetaan tarpeeksi kuumaksi”, kertoo Antti Hovi, Tom Allen Seneran energiaratkaisuasentaja.

Helteillä hotellihuoneiden lämpötila on aikaisemmin voinut nousta jopa yli 30 asteeseen. Ongelma saatiin ratkaistua maaviilennyksellä, joka otetaan energiakaivoista.

”Kaukolämpökeskuksessa hyödynnetään kalliosta saatava kylmäenergia, ja sillä saadaan jäähdytettyä kiinteistöä. Kesänä 2018 huonelämpötila pysyi mukavassa 23 asteessa”, sanoo Petrus Monni, Gebwellin myyntijohtaja.

Hiilijalanjäljen merkittävä pienentyminen

Vaikka näin isoon ja haasteelliseen urakkaan lähteminen mietitytti, Break Sokos Hotel Kolin hotellinjohtaja Marko Riikkisen mukaan energiaratkaisun muutos on toiminut suunnitellusti.

Vajaassa kahdessa kuukaudessa uuden ympäristöystävällisen maalämpöjärjestelmän käyttöönotosta ero edelliseen järjestelmään nähden oli huomattava. Kiinteistön lämmitykseen oli kulutettu noin 20 000 litraa vähemmän polttoöljyä. Green Key -sertifioitu hotelli on ympäristöystävällisen lämmitysratkaisun avulla saavuttanut suunnitelman mukaiset kustannussäästöt ja pienentänyt hiilijalanjälkeään merkittävästi.

Riikkinen kiittää kaikkia projektikumppaneita yhteistyöstä: ”Urakka eteni hienosti omalla painollaan, vaikka kaikki poraukset ja muut suoritettiin hotellin välittömässä läheisyydessä. Asiakashäiriöitä ei ollut, vaan päinvastoin mielenkiinto tekemistä kohtaan oli todella vahvaa. Energiaratkaisun muutos on toiminut meillä suunnitellusti. Voimme suositella tätä muutosta jatkossa myös muille.”

Myös Kyösti Tuhkalainen, Metsähallituksen erikoissuunnittelija, kertoo projektin lopputuloksen olevan kansallispuiston arvojen mukainen.

”Yhteistyö näissä haastavissa olosuhteissa on edennyt todella hyvin. Maalämpöhankkeessa on ollut paljon eri toimijoita ja vaiheita, mutta kaikki vaiheet ovat menneet mukavasti ja yhteistyö on ollut saumatonta. Kaikkiin matkan varrella tulleihin hankaluuksiin on löytynyt tällä porukalla hyvät ratkaisut.”, kiteyttää Tuhkalainen.