+358 20 123 0800

Maajäähdytys

Maajäähdytys on ympäristöystävällinen tapa jäähdyttää kiinteistö. Maajäähdytyksestä käytetään myös nimeä passiivijäähdytys, maakylmä ja maaviileä.

Maalämmön energialähteeksi poratussa lämpökaivossa kiertävää maaliuosta voidaan käyttää myös kiinteistön jäähdytykseen. Maajäähdytyksen hyödyntämiseen tarvitset lämpökaivon lisäksi vain kiertovesipumpun jäähdytysenergian tuottamiseen ja puhallinkonvektorin jäähdytyksen jakamiseen kiinteistön huoneilmaan.

Maakylmää voi käyttää myös teollisuuslaitosten sekä liikekiinteistöjen jäähdyttämiseen. Maakylmän hyödyntäminen lyhentää maalämpöjärjestelmän takaisinmaksuaikaa entisestään etenkin suurissa kohteissa.

Vaivaton ja kustannustehokas maajäähdytys

Maajäähdytys on hyvin edullista, ilmaisen jäähdytysenergian osuus on reilut 95-98 prosenttia. Sähköenergiaa kuluu vain kiertovesipumpun ja puhallinkonvektorin toimintaan. Maajäähdytyksen avulla vältytään lisäksi jäähdytyskoneiden aiheuttamilta meluhaitoilta, ja niiden viemä tila voidaan käyttää muuhun tarkoitukseen. Jäähdytyskoneista luovuttaessa myös niiden huollon ja kunnossapidon tarpeet poistuvat.

Maakylmän jako kiinteistöön

Maakylmä jaetaan huoneistoon joko ilmanvaihdon kautta, puhallinkonvektorilla tai säteilylämmittimien avulla. Ilmanvaihdon kautta tapahtuva jäähdytys toteutetaan joko LTO-kojeella tai erillisessä kanavapatterissa. Tämä vaihtoehto on varteenotettava uudiskohteissa, jolloin maajäähdytys voidaan ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa, esim. ilmanvaihtokanavien riittävässä lämpöeristyksessä.

Puhallinkonvektori koostuu lämmönsiirtimestä ja puhaltimesta, joka kierrättää huoneilman siirtimen läpi. Puhallinkonvektori voidaan sijoittaa esimerkiksi seinälle tai kattoon.

Gebwell maalämpöpumpulla avulla saat maajäähdytyksen edut helposti käyttöösi. Maalämpöpumpuissamme on valmius jäähdytyksen ohjaukseen.

Kone Oyj:n pääkonttoriin Munkkiniemessä asennettiin Gebwell maaviilennys kesällä 2015, lue lisää.

Jätä yhteydenottopyyntö maakylmäratkaisusta lähimmälle Gebwell-jälleenmyyjällesi.